Extrémní vodič

1.8.2015
varhánky z uhlíkových nanotrubic na povrchu polymerního vlákna po relaxaci na původní délku (foto Alan G. MacDiarmid NanoTech Institute).

Elektrický vodič, který se dá protáhnout na čtrnáctinásobek původní délky, přičemž jeho vodivost poklesne o 5%, připravil čínsko-americký tým prof.Raye H.Baugmana z University of Texas v Dallasu. Vychází z tradičního konceptu elastických vodičů, které se připravují ze směsi uhlíku a gumy, popř. plastu. Vyšli z běžně užívaného velmi elastického blokového kopolymeru styren-etylen-butylen-styren. Vlákna z něj pokryli uhlíkovými nanotrubicemi, avšak v nataženém stavu. Smrsknutí na původní délku povrchová vrstva vodivých uhlíkových nanotrubic bez problémů přežije. Reverzibilně se složí do varhánků, které vidíme na obrázku (foto Alan G. MacDiarmid NanoTech Institute).

Obrázek struktury použitého polymeru SEBS najdeme v aktualitě Velmi pružný vodič v akademonu.cz dne 19.12.2012. Tam je rovněž popsána jiná technologie výroby elastických vodičů, které se dají použít při konstrukci pružných elektronických obvodů, deformačních senzorů nebo umělých svalů.

 
Odeslat komentář k článku "Extrémní vodič "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Extrémní vodič " e-mailem

Diskuse/Aktualizace